Highlighted

Volume muting by itself

Member

For the past few weeks i have had a few instances of my phone volume basically shutting off by itself.  For example, I'll receive a phone call and instead of playing a ringtone and vibrating, the phone will only vibrate even if the phone was not set to vibrate only. 

When i try to adjust the volume with the volume control buttons on the side, nothing happens.  The volume setting shows up on the screen, but does not change no matter how many times i press the up or down volume buttons.  If I try to move along the screen icon for media, ringtone, notifications, or system nothing happens.  If i push the hold the power button on the side, the sound icon is on, not the vibrate or mute icons.  If i select vibrate and then sound again, nothing changes.

The only way i have been able to restart the volume on my S4 has been to restart the phone.  After the reboot, the sound is back, although not at the level i originally had it at.

Any help is appreciated.

-Tom

Labels (1)
0 Likes
Highlighted

Re: Volume muting by itself

Sr. Member

It sounds to me like it could be a hardware problem, though restarting the phone shouldn't affect that. You might try taking it to a cell phone repair shop and see if they have any ideas. Before you do that, though, If you have a high tolerance for reinstalling and reconfiguring everything on the phone, you could try doing a factory reset. That could fix anything that's gone hinky at the software level.

0 Likes
Highlighted

Re: Volume muting by itself

Member

Thanks for the advice.

Before i do a full factory reset I have tried to stop the problem with a wipe cache partition.  Waiting to see if the volume problem happens again.  Part of the issue is that I do not know when the volume is being forced to 0.  I only know it has happened if I get a call, text,or email and the phone just vibrates..

0 Likes
Highlighted

Re: Volume muting by itself

Member

Phone was fine after the wipe cache partition until this Wednesday when it really had problems.  Lost sound a few times during the day, which is an issue when you are using Google Navigation to get to an unknown place and the directions just stop being announced but the screen is still working through the step by step stuff. 

End result was I did a factory reset Wednesday night and have been ok at the 3 day mark.  Hope it continues to work.

0 Likes